Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


10 perces nemzetközi könyvtáros #49: Tűnődj el a Fenntartható Fejlődési Célok könyvklub alapításán (olvasóink szavazatára)

Fenntarthatósági könyvklub szervezésére buzdít az IFLA. A nemzetközi könyvtáros szervezet stratégiájában az elsőszámú cél, hogy mutassuk meg a könyvtárak erejét. A szervezet szerint ezt többek közt a fenntarthatósági célok elérésének támogatásával lehet megtenni. A könyvek segíthetnek például a gyerekeknek új horizontot nyitni a témában, elgondolkodni a kérdéseken.
Az Egyesült Nemzetek Szervezete központi könyvklubja a fenntarthatósági fejlesztési célokat (angolul röviden: SDG) támogatná. Az ENSZ mind a 6 nyelvén (angol, arab, francia, kínai, orosz, spanyol), mind a 17 fenntarthatósági célhoz link gyűjtenének könyvajánlókat. A klubot támogatnák a könyvtárak mellett kiadók és könyvkereskedők is. Az általuk gondozott könyvlista kiindulópontként szolgálhat majd tanároknak, könyvtárosoknak és szülőknek. (A témáról részletesebben az ENSZ oldalán: link .)
A központi klub mellett helyi kezdeményezések is indulhatnának az IFLA szerint, úgyhogy ennek tervezését adták ki könyvtáraknak a 49. "tízperces gyakorlat" keretében.
Az a feladat, hogy minden könyvtár gondolja át saját felhasználóinak, a helyi környezetnek megfelelően a témát. Hogyan kezdenének el egy saját fenntarthatósági könyvklubot? Milyen könyveket ajánlanának? Mely kiadókkal működnének együtt? (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról