Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

10 perces nemzetközi könyvtáros #69: Tanulj meg érvelni az információs műveltség mellett (olvasóink szavazatára)

A megbízható információk felismerése nagy problémává vált az utóbbi időben, a társadalom minden részében. A legkézenfekvőbb példa a közösségi médiában megjelenő álhírek. De az élet más területén elérhető, megbízható információk megléte sem azt jelenti, hogy használni is tudják őket az arra rászorulók. A szabályokat gyakran magabiztos információ-felhasználók hozzák. Közben nincsenek tekintettel azokra, akiknek az információs műveltségét fejleszteni kellene.
A 2021. október 24-31. között megrendezett Globális Média- és Információsműveltségi Hét (MIL) többek között erre igyekszik felhívni a figyelmet link . (Bár a MIL mostanra lezárult, érdemes tanulmányozni 10 pontját, amely nemcsak a hét megünneplését segíti, hanem a média- és információs műveltség fejlesztését is link - szerk.).
Az IFLA a MIL hete kapcsán kéri a könyvtárosokat, hogy gondolkodjanak el:
- Hogyan segített a könyvtáruk egy-egy embernek elérni a célját, konkrét példán keresztül?
- Mi lehet az ára az információs műveltség hiányának? Milyen lehetőségeket hagyhatnak ki ezáltal az emberek?
- Hogyan lehetne ezeket az éveket bemutatni egy elfoglalt döntéshozónak, hogy ő is megértse az információs műveltség fejlesztésének fontosságát?
Az IFLA 69. tízperces feladata ismét a stratégia 1.1 pontjához kapcsolódik, mely szerint a könyvtárosok segíthetnek megmutatni az erejüket a fenntartható fejlesztések megvalósításában. (Lásd még a stratégia ezen pontjához kapcsolódóan #65 link és #49 link ). (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról