Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

17%-kal csökkent az ifjúsági bűnözés a könyvtár által

A tanulmány egy többszereplős projektet mutat be, amelyet a skóciai Edinburgh-ban (Liberton/Gilmerton) valósítottak meg, hogy alkotó módon vonják be a fiatalokat a helyi szolgáltatások kialakításába, és hogy kezeljék az előforduló antiszociális viselkedés megnyilvánulásait. A szerző részletesen ismerteti a folyamat során alkalmazott megközelítést és módszertant, hogy más hatóságok és szolgáltatások is megismerkedjenek ezzel a gyakorlattal. A projektet két év alatt fejlesztették ki több mint 1500 fiatal véleménye alapján. Ez 40 helyi rendeleten alapuló és önkéntes szolgáltatást érintett, és helyi szinten több mint 70 ajánlatot tudtak kínálni a szolgáltatások javításában a felmerülő igények kielégítésére. A tanulmány azokat a pozitív eredményeket foglalja össze, melyek a munka eredményeként átalakították azt a módot, ahogy a partnerek helyi szinten tervezték, kialakították és nyújtották szolgáltatásaikat. Számos jelentős eredmény született: például 17%-kal csökkent az ifjúsági bűnözés, ifjúsági kávéház nyílt, elindult az évente megrendezett Youth Talk Awards esemény. A kezdeményezést a Her Majesty's Inspectorate of Education (HMIe) jól bevált gyakorlatnak nyilvánította. (A HMIe 2011-ben a Learning and Teaching Scotlanddal összeolvadt, ma Education Scotland néven működik.) Városszerte más könyvtárak körzetében is kipróbálják ezt a sikeres módszert, hogy bevonják a fiatalokat közösségük életminőségének a javításába. A tanulmány következtetéseiben kitér a könyvtárak és egyéb szolgáltatások fejlesztésére, hogy azok integrált módon működjenek együtt, hogy pozitívan foglalkozzanak a fiatalokkal, és bevonják őket a döntéshozatalba. A tanulmány értéke, hogy hozzájárul a fiatalokkal végzett munka jó gyakorlatainak irodalmához. (Fiatalok bevonása a könyvtárba Edinburgh-ban; sajnos csak autoref.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról