Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

250-es volt a m2-enkénti könyvsűrűség, pedig 50 a megkívánt a szabadpolcon

Amikor jómagam a 80-as évek közepén a FSZEK-be kerültem, s közelebbről szemügyre vettem a fiókok állományát, azzal szembesültem, hogy az igen komoly volumenű kivonások után is még mindig hatalmas tömegű állományok fojtogatják a napi könyvtárhasználatot. Általános volt a négyzetméterenként 200-as, 250-es, sőt nagyobb kötetsűrűség, holott egy szabadpolcos könyvtárban ideális esetben 50 a megkívánt mutatószám. S amikor egy innovációs folyamat eredményeképpen (amelynek része volt az ún. állománytisztítás is) legalább a felére csökkent, s megfelelő 'tálalásban' került a polcokra egy-egy fiók állománya, a belépő olvasó önkéntelenül felkiáltott: milyen sok könyvük van maguknak!
A kivont könyvektől pedig meg kellett szabadulni. Ha a szokásos listás-körözési eljárást választottuk volna, talán a mai napig is tárolnánk valamely penészes raktár mélyén a könyveket, a listák meg járnák a maguk szomorú vándorútjukat, igazolva azt a gyakorlati bölcsességet: ami itt nem kell, ugyan miért kellene ott? Bevezettük az érdekelt könyvtárak számára a helyszíni válogatást, a kivont könyveket rendszeresen árultuk (már a 80-as évek elején!), intenzíven adományoztunk külföldi és hazai könyvtáraknak, lehetőleg a vonatkozó rendelet korlátai között. Mindez ma már természetes és szóra sem érdemes, de akkoriban minden merészebb állománygazdálkodási lépés hol tartalmi, hol adminisztratív kifogásokat, sőt kemény kritikát válthatott ki. Amire ugyebár manapság már nem kell számítani. (Papp István cikkének részleteit a szerző engedélyével közöljük. A 2009. máj. 10-i előadást a 3K 2009/8. számában jelent meg. A 3K weboldalán márciustól lesz olvasható.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról