Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


3 trend - kontrollált digitális kölcsönzés, forrásmegosztó hálózatok, automatizálás észszerűen, értékőrzéssel (olvasóink szavazatára)

1. A digitális szolgáltatásokra és beszerzési modellekre váltás javítja a hozzáférést, de kihívás is a könyvtárak számára. 2014-től 2018-ig a fizikai dokumentumok egy főre jutó beszerzési költsége azért csökkent 6%-kal az USA-ban, mert a digitális dokumentumok esetében 31%-kal növekedett ugyanekkor az átlagosan egy főre elköltött beszerzési pénz. A COVID-19 megjelenésével a digitális forrásokra való áttérés erősödik. Azok a könyvtárak, amelyek sokat invesztáltak a digitális tartalmakba, minimális megtorpanással szolgáltathatnak. Sok használó számára kényelmesebbek a digitális szolgáltatások. Mégis bonyolult eligazodni e tartalmak beszerzésének komplex engedélyezése, illetve a trükkös gazdaság útvesztőjében. A meglévő dokumentumok digitalizálása sem könnyű.

A kontrollált digitális kölcsönzés (controlled digital lending - CDL) legjobb gyakorlatát követve a könyvtárak rákényszerülnek, hogy korlátozzák majd a digitális fájlok kölcsönzését a szerzői jog megsértésének elkerülése miatt. Az új technológiákon sok múlik. "Fontos, hogy gyors [kölcsönzési] platformjuk legyen a könyvtárosoknak" - mondja Tamar Sharir Beiser, az Ex Libris cég [Cloud-based Solutions for Higher Education - Felhőalapú Megoldások a Felsőoktatásért] testületi elnökhelyettese. Az Ex Librisről stb. ld. még: link

A növekvő elvárások a használói élmény fokozására ösztönöznek. A használók több személyre szabott, azonnali szolgáltatást igényelnek, mint valaha. A fogyasztók 66%-a igényli, hogy a szolgáltatók megértsék ügyfeleik egyedi szükségleteit. A fogyasztók háromegyede több csatornát használ. 88%-uk reméli, hogy digitális előrelépést jelent a pandémiás időszak a cégeknél. A használói igények változása bővebben: link . A könyvtárak digitális platformjainak alkalmasaknak kell lenniük a mobilos megjelenítésre is.

2. A költségvetési megszorítások nagyobb hatékonyságra kényszerítenek - A költségvetési segélyek ellenére sok köz- és felsőoktatási könyvtár kényszerült megszorításra a pandémia miatt. Az automatizálás és a mesterséges intelligencia nemcsak megtakarítással jár, hanem
- a felszabaduló munkaidő által a könyvtárosok több időt tölthetnek használóikkal és értékesebb szolgáltatásokat nyújthatnak számukra
- jobb döntéseket hozhatnak korlátozott forrásaik hatékonyságáról
- forrásmegosztó hálózatokban, más könyvtárakkal együttműködve többet segíthetnek, mint a saját szerzeményezésük növelésével
- a platformba beépített elemző eszközökkel értékelhetik a besertés, állomány és a nyújtott programjaik hatását.

3. Értékek megmutatása - "A könyvtárak a pandémia következtében erősebbek, ellenállóbbak és még inkább kulcsfontosságúak, mint bármikor" - állítja Yotam Kramer, az Ex Libris termékmarketing-igazgatója. Szerinte folytatniuk kell értékeik felmutatását. Meg kell győzniük a közösséget, akiknek szolgáltatnak, mennyire alapvető a munkájuk. (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról