Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


4 nap / hét - növekedhetne a hatékonyság és a könyvtáros életminősége

Japántól Spanyolországon át Izlandig számos országban folytattak már kísérletet a négynapos munkahét hatékonyságának vizsgálatára az elmúlt években, most éppen Nagy-Britanniában zajlik a világ egyik legnagyobb ilyen célú tesztje. Júliusban 73 vállalat állt át ideiglenesen az egy nappal csökkentett munkahétre, és a 4 Day Week Global nevű nonprofit szervezet a kísérlet félidejéhez közeledve felmérést készített a benyomásaikról.

Leggyakrabban amiatt aggódnak a cégek, hogy az egyik munkanap kiesésével csökken a munkavállalók teljesítménye, de míg a válaszadók 46 százaléka szerint a termelékenység nagyjából ugyanolyan szinten maradt, 34 százalékuk kismértékű javulásról, 15 százalékuk pedig jelentős javulásról számolt be a teljesítménnyel kapcsolatban - vagyis mindössze 5 százaléknyian voltak azok, akik a termelékenység romlását érzékelték.

Valamivel nagyobb gondot okoz a munkarend átszervezése, de a válaszok alapján egyáltalán nem megoldhatatlan ez sem: a felmérésben részt vevő cégek 29 százaléka 5-öst, 49 százaléka 4-est, 20 százaléka pedig 3-ast jelölt meg azon a skálán, ahol az 1-es a rendkívül nagy kihívást, az 5-ös a teljesen sima átállást jelentette, tehát így is csak egyetlen cég számolt be problémás átszervezésről.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról