Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

8623 könyvtáros, 4003 könyvtár, 2500 MKE-tag

Az országban dolgozó könyvtárosok mintegy negyedét, 2500 tagot tömörítő Magyar Könyvtárosok Egyesületének főtitkára, Gerencsér Judit úgy vélekedett, hogy a digitális írástudás és digitális műveltség kialakításában, fejlesztésében valóban meghatározó szerepe lehet a könyvtáraknak, s azok dolgozóinak. S bár erről egyeztetett a kormány a szakmával, nem elsősorban arról van szó, hogy egy újabb feladatot osztottak ki rájuk: - A digitális jólét nagykövete szerepkör nem egyeztetés kérdése. A dolgok természetéből fakadó szerepkört töltünk be, és töltenek be mindenütt a világon kollégáink. A könyvtáraknak és a könyvtárosoknak ugyanis nem csupán a már meglévő, hanem a folyamatosan keletkező tudáshoz való hozzáférést is biztosítaniuk kell. Így pedig eleve meghatározó szerepük van a digitális írástudás és műveltség kialakításában, fejlesztésében - mondta Gerencsér Judit. A főtitkár hangsúlyozta ugyanakkor, hogy mindezt csak felkészült szakemberekkel és korszerű technológiával lehet megvalósítani. Ami a szaktudást illeti: az országban összesen 8623-an dolgoznak könyvtárosi állásban, közülük sokan eleve informatikus-könyvtáros végzettséggel álltak munkába, és folyamatosak a továbbképzések. Az viszont feszültséget okoz, hogy a szakmában évek óta nem volt bérrendezés, ráadásul, mivel a hivatás egyre kevésbé vonzó, a könyvtárosok mind túlterheltebbé válnak. Az egyesületnél úgy látják, hogy az ország 4003 könyvtára közül a legtöbben az alapvető infrastruktúra rendelkezésre áll, de "a minőségi paraméterek javítása indokolt, illetve az internetkapcsolat minősége helyenként problémás."

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról