Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A kritikus / kritikai olvasás területei 37. - Tényleg erősíti a gyűlölködést a Facebook - a kritikus gondolkodás hiányának tünete

A Németországban, Altena békés kisvárosban, 2015-ben a lakosok önként vállalták, hogy menekülteket szállásolnak el. A lakosság túlnyomó többsége támogatta a befogadást, és 2015 őszére több szíriai és afganisztáni család élt a városban, és sem rájuk nem volt panasz, sem arra, ahogyan a helyiek bántak velük. Aztán 2015 októberében egy fiatal helyi tűzoltó, Dirk Denkhaus és az egyik barátja betört az egyik menekültszállásra, gázolajjal locsolta körül a padlást, és felgyújtotta az épületet. ...
Még csak nem is az internethasználat volt az, ami növelte egy-egy településen a bevándorlóellenes támadások számát, hanem kifejezetten a Facebook-használat. A német településeken minden 1 százalék, amennyivel többen és gyakrabban facebookoztak az országos átlagnál, 50 százalékkal növelte a bevándorlóellenes bűncselekmények valószínűségét.
Ez ugyanúgy igaz liberális, baloldali, jobboldali vagy akár szélsőjobboldali többségű településekre is, és egyaránt vonatkozik nagyvárosi negyedekre és vidéki kistelepülésekre. A kutatás adatai szerint tényleg semmi nem felelős annyira és olyan egyértelműen a gyűlölet növekedésért, mint a Facebook. Emellett a tanulmány arra is rávilágított, hogy a gyűlölet nem korrelál semmilyen más közösségimédia-platform használatával, kizárólag a Facebookéval, de azzal nagyon.
... a Facebook messze nem a gyűlöletbeszéd terjesztésével gyakorolja a legkárosabb hatást, hanem azzal, hogy torzítja az felhasználók valóságészlelését.
... a Facebookon az emberek zsigeri félelmeire, a haragra és a gyűlöletre játszó tartalmak terjednek a leggyorsabban, még akkor is, ha ezek nem esnek a Facebook által meghatározott gyűlöletbeszéd kategóriájába.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról