Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A dán közkönyvtár-kultúra exportja - már Hamburgban is olvasó nyitja a könyvtárat

A dán megoldás egy kisvárosból, Silkeborgból származik, ahol egy kis könyvtárat be akartak zárni. 2004-ben született az ötlet, hogy amikor a könyvtár zárva van, az olvasók maguk nyissák ki a könyvtárat. Ez a megoldás az open library nevet kapta.
Első lépésként a könyvtárbelső átalakítására került sor: a kölcsönző automata, előjegyzés és saját adatokba való betekintés biztosítására. A visszavételre az ajtó melletti automata szolgál, és nyilak mutatják, melyik művet melyik polcra kell visszatenni. Az új megoldásokat fél évvel az éles működés előtt bevezették, hogy az olvasók "beletanuljanak". (Megállapodás született arról is, hogy a bővített nyitva tartás nyomán nem csökkenhet az eddig könyvtárossal működő idő.) A cikk további részében a szerző az adatvédelemre és a térfigyelő kamerák felvételeire is kitér.
A villanyszerelési munkák után installálták a szükséges programokat. A konfliktusokat csökkentendő a próbaüzem során csak a 18 évnél idősebbek használhatták a rendszert, természetesen a fiatalabbak szülői kísérettel beléphetnek. (ref. Murányi L.)

Régebbi hírforrás(ok): Egyre több a könyvtáros nélküli könyvtár -- városban is terjeszkednek link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról