Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


A felsőoktatási könyvtárak a vírus utáni időben... Lehetséges sikermutatók 1. - hibrid szolgáltatások (olvasóink szavazatára)

A COVID-19 miatti bezárások a felsőoktatási könyvtárakat is átalakították. Megnőtt a digitális gyűjtemények és az online programok szerepe. Viszont hiányzik a személyes tájékoztatás és a tanulóterek is, amelyekre a jövőben is szükség lesz. De hogyan fogja a járvány hosszú távon megváltoztatni a könyvtárakat? A Library Journal felvázolt néhány forgatókönyvet, hogy a könyvtárak hogyan válhatnak a hallgatói sikerek központjává.

1. vízió. A könyvtár mint fizikai és virtuális hallgatói sikerközpont: Rita találkozik hallgatói segítőjével a könyvtárban egy közelgő teszt miatt. Aztán ugyanott egy író és egy adatelemző coach segít neki az oltásokról szóló publikációjában, amin el is kezd dolgozni. Mindehhez a helyet és a találkozókat egy könyvtári online platformon foglalta le, amiről emlékeztetőket is kapott.

2. vízió. Hibrid programok és szolgáltatások: Eleanor és Joel a félévben statisztikára jár, de Joel inkább a campuson, Eleanor online követi az R statisztikai szoftverkörnyezetről szóló workshopot. A kurzusok felvételről is visszanézhetők, hogy segítsék a különböző tanulási stílusokat.

3. vízió. A speciális gyűjtemények és archívumok elsődleges helye a virtuális tér: Priya és Sarah az egyetemi aktivizmussal foglalkozik projektjében. Megnéznek egy orientációs videót, rákeresnek a fotóarchívumban képekre, aztán Zoomon beszélnek az archívum egyik munkatársával. Miután személyesen is jártak az archívumban, gépi tanulással kezdik elemezni a szövegekben található mintázatokat. Majd másodlagos forrásokkal kontextusba illesztik azokat. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról