Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A gyerekek korábban Isten tenyerében voltak? -- eldugult csatornák (Olvasásra nevelés konferencia)

A márc. 22-23-i Mezőberényben szervezett Olvasásra nevelés konferenciáról link már szóltunk az előző KIT-ben, mellyel kapcsolatban olvasóinktól is örömmel várjuk a reagálásokat.
Boldizsár Ildikó népszerű előadó, könnyen megtalálja a hangot azokkal, akik a 'mára minden elromlott' szemléletet követik. Az érzelmeket megragadva kifejtette: 'a minták, a példák semmit sem érnek'. Naponta olyan gyerekekkel van együtt a nevelőotthonban, akik azt mondják: a felnőttek mocskok. Szerinte ez a véleményük a felnőttekről. Az tudja elképzelni a dolgokat -- pl. a mesében -- akinek tiszták az érzékelő csatornáik. Az olvasás útjában leginkább 'embervoltunk hanyatlása' áll.
A történethallgatási transz intenzív fókuszálási figyelem, melynek élettani hatásai is vannak: a mesehallgató fizikailag inaktív, de mentálisan ilyenkor vagyunk a legaktívabbak, a jobb és bal agyfélteke tökéletes egyensúlyba kerül.
Az előadó véleménye szerint régen azt mondták, hogy a gyerekek 7 éves korukig Isten tenyerén élnek; egységben a világgal, és minden gyerekkel ugyanígy bántak. [A hallgatónak persze közben eszébe jut Twist Olivér, vagy éppen József Attila visszaemlékezése, ami miatt kérdések merülnek fel.] Szintén érdekes a 'gyerekek agya tanulásra van programozva; születés után nem kommunikálni akarnak, hanem ismereteket szerezni' kijelentés, vagy a 'mai gyerekek nem kíváncsiak' sommássága. 'A mai gyereket akkor rántjuk le isten tenyeréről, amikor először bekapcsoljuk a számítógépet, a televíziót' -- melyet érteni vélünk, ám egyben az összetettebb valóság kifejtésére is buzdíthatunk, akárcsak 'az internet azért káros, mert eldugítja a gyerekek csatornáit, megöli a kíváncsiságukat' mondat hallatán is. Állhat azonban az a nem meglepő kijelentés, hogy 'ha rosszul, nem életkornak megfelelően választjuk ki a mesét, akkor is letérítjük az útról a gyereket'. (WKÁ)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról