Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A halott könyvek és 50% -- a brit szabvány 8,5 évente lecserélteti a kölcsönzési állományt

Ha a közkönyvtári állományt a könyvtári statisztika alapján országosan kerekítve 40 milliónak vesszük, melyhez hozzávesszük ugyanonnan az évi 1-1,1 milliós beszerzéseket, akkor legalább 33 év kell a cseréhez. Ha a 40-ből utóbbi 15-20 évben lett beszerezve -- mondjuk -- 18 millió, abból az következik, hogy rendszerváltozás előtti az összesből kb.
20, vagy valamivel több millió egység. Vagyis az állománynak kb. a fele elavult. (Hogy egy húsz éves mesekönyv / filozófiai szakkönyv / számítástechnikai kiadvány stb. esetében melyikre húzhatjuk rá a meglehetősen lágy 'elavult' kifejezést, azon lehet eszmét cserélni, de a különböző irányú eltérések összege feltehetően alig változtat az arányon. Ugyanakkor nem számoltuk bele az internet általi használat-csökkenést. S hogy a vonatkozó brit szabvány (Comprehensive, Efficient and Modern Public Libraries -- Standards and Assessment link ) mit vesz elavultnak? Ezer lakosra évi 216 új beszerzést javasol (ebből felnőtt fikció 88, felnőtt szakirodalom 57, gyermekkönyvek 69, referenszkönyvek 11 kötet 1000 lakosra). Nálunk ez összesen 100-110 dokumentum. Talán ennek is köszönhető a kurrens, nyilvános normatívák hiánya. A brit normatíva a kölcsönzési állomány 8,5 évenkénti megújulását célozza -- a vonatkozó német irányelvek is hasonlóak. Érdemes akár a magyar forgási sebességet is kiszámolni.

Régebbi hírforrás(ok): MG
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról