Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A használók hasonlóan gondolkodnak. A szolgáltatók és a szabályozók viszont nemzetállamok kereteiben

Németh Márton beszámolója a zárai LIDA 2016 konferenciáról (jún. 13-17.)
- Aram Sinnreich az American University, Washington, USA oktatója a szerzői jog, média etika, információszabadság és adatvédelem kérdéseit boncolgatta nemzetközi kitekintésben. Az előadáshoz másnap egy workshop is kapcsolódott. A különféle jogrendszerekhez kapcsolódó szerzői jogi rezsimek, a tartalomtulajdonosi, tartalomszolgáltatói és közgyűjteményi érdekek összecsapása rendkívüli mértékben bonyolulttá teszi a helyzetet. A nagy konszernek politikai érdekérvényesítő képességével szemben a könyvtárak nehezen tudják felvenni a versenyt, s ennek számos negatív következménye van. A piaci szemlélet elég egyoldalúan érvényesül a közösségi érdekekkel szemben. Európában ráadásul még a piac nemzetállami alapú szétaprózottsága is megnehezíti a helyzetet. A tartalomszolgáltatók a saját modelljeik kialakításával egyszerre élvezik előnyét a közös európai gazdasági térnek, illetve a még mindig létező nemzetállami széttagoltságnak, amelynek révén 26-szor 26-féle szabály szerint tudják eladni az adott kulturális termék felhasználási jogosultságait az EU-n belül. A felhasználói magatartás terén mindkét kontinensen rohamosan terjed a remix kultúra, a különféle kulturális alkotások új minőséget előállító egyedi ötvözése melyre szintén nincsenek igazán megfelelő szerzői jogi válaszok. A szerzői jog kifejezetten a kreativitás gátjává válik e tekintetben.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról