Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A könyv nélküli könyvtári tér -- hogyan válhat alacsony intenzitású találkozóhellyé?

Napjaink tudástársadalmában a kreativitás, az interdiszciplináris gondolkodás, a problémamegoldás és a másokkal való együttműködés képessége mind nagyon fontos készségek, amelyek elsajátítása nagyon nehéz lenne csupán a könyvekből. A könyvtáraknak reagálniuk kell ezekre a kihívásokra. Jelen esettanulmány a Queenslandi Állami Könyvtár digitális kulturális központjának (könyv nélküli könyvtári tér, amit The Edge-nek neveztek el).
A megfigyelések alapján nem jellemző, hogy különböző egyéni kulturális háttérrel rendelkező idegenek egymást inspirálnák, hogy természetes módon valósuljon meg a közösségi tanulás. A terekben -- bár az együttműködésre találták ki őket elsősorban egymás melletti tanulás zajlik.
Az intézmény elsősorban magas intenzitású találkozóhelyet jelent, amely akkor válhat alacsony intenzitású találkozásokban gazdag (azaz sok önszervező, közösen dolgozó-tanuló csoportot jelentő) hellyé, ha nagyon sokféle háttérrel bíró embert sikerül bevonzani egy időben. Mások megszólításának az a legfőbb korlátja, hogy nincsenek tisztában egymás készségeivel és érdeklődésével, valamint hogy félnek idegeneket megszólítani. (ref.: A könyvtárak mint a közös munka terei. A közösségi tanulás használói motivációi és akadályai; Tóth M.)

Régebbi hírforrás(ok): Közkönyvtár: alacsony intenzitású találkozóhely link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról