Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


A könyvtár, amely tényleg szívén viseli a diákok karrierjét - irodalom mellé ruhát is ad

Emlékszel arra link , hogy az ALA és az ACRL 2010-ben ahhoz kötötte a felsőoktatási könyvtárak minőségét, hogy célcsoportjuk mennyiben éri el saját(!) céljait? Tehát hogy pl. a kikerülő diákok, hallgatók megfelelő állást kapjanak? Nos, úgy tűnik, beérett a könyvtárosok perspektívájának kitágítását szorgalmazó könyvtáros egyesületi gondolat. Ld. megint a New York Pubic Library példáját... (MG)
- Eredetileg olyan diákoknak akartak segíteni, akik életük első állásinterjújára készülnek. Hamar kiderült azonban, hogy az ötlet másoknak is nagy segítség.
Mondjon bárki bármit, az álláskeresés és főleg az a bizonyos sorsdöntő állásinterjú nem olcsó mulatság. Persze, amikor 8-9 éve életem első interjújára készültem, még halvány fogalmam se volt erről: egészen addig, míg ki nem derült, hogy egy állásinterjúra nem vehetek fel csak úgy bármilyen "alkalmi ruhát". Mivel a tökéletes "interjúzós szett" legnagyobb bánatomra nem lapult ott a szekrényemben, pedig tényleg napokon keresztül kerestem, nem volt mese, venni kellett egyet. Ami - lévén épp vadul állást kerestem - baromira nem esett jól a pénztárcámnak. Sem.
Bezzeg, ha nálunk is lett volna egy olyan kezdeményezés, mint amilyen a The New York Public Libraryben link indult útjára, máris egy fokkal egyszerűbb lett volna az életem. A közkönyvtárban ugyanis nemcsak a világ- és szakirodalom remekeit lehet kikölcsönözni a polcokról, hanem például az állásinterjúhoz szükséges nyakkendőt, aktatáskát vagy épp irattartót is. Ami elsőre nem tűnik nagy dolognak, de ha jobban belegondolunk, mégiscsak az.
Az ötlet egyébként a fiatal könyvtárost, Michelle Leet dicséri, aki azután döntötte el, hogy belevág a "Grow Up Work Fashion Library" névre hallgató kezdeményezésbe, miután vagy egy tucatnyi olyan diákot készített fel állásinterjúra, akiknek - többek között - fogalmuk sem volt arról, hogyan öltözzenek fel életük egyik legfontosabb beszélgetésére. A kezdetben diákoknak szóló ötlet azóta szépen kinőtte magát, és a ruhakölcsönző ma már nemtől, kortól és anyagi helyzettől függetlenül bárkinek rendelkezésére áll, aki rendelkezik a könyvtárba szóló, érvényes olvasójeggyel.

Régebbi hírforrás(ok): A felsőoktatási könyvtárak értéke -- pl.: javítják-e a diplomaszerzési arányt? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról