Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


A könyvtár minősége a használók sikere irányából mérhető - a többi: maszatolás

Felsőoktatási könyvtárak értéke: a használók kimutatható sikere - írtuk egy éve. A helyzet azóta sem változott. A leírtakból kincstári logika nélkül is következik, hogy a közkönyvtár / iskolai könyvtár / vállalati könyvtár stb. minősége mind-mind saját használóinak sikerének mértéke.

A könyvtár állományának nagysága, az általa foglalkoztatottak száma, új beszerzések száma, netán a begyűjtött minőségi tanúsítványok stb. rég nem tükrözik a könyvtár minőségét. Az ALA és az ACRL szervezetek 2010-ben felvázolták, milyen mutatókból érdemes visszatervezni a minőséget ténylegesen növelő tevékenységeket. Igen, a könyvtár hatással van a végzett hallgatók elhelyezkedési arányára, az egyetemi kutatók tudományos sikereinek mértékére. A felsorolásban nincs is sok meglepő (bár a több mint 10 év eltelte miatt finomíthatók a mutatók), sokkal inkább a könyvtári belső mutatók azonosítása és a szükséges tevékenységek kidolgozása okozhat fejtörést. Viszont hosszabb távon nem látszik más kiút. (MG)

- A könyvtárak nem tudják teljes egészében demonstrálni az intézményük értékeit, ha nem határozzák meg az intézményi vonatkozású eredményeket, majd nem mérik, hogy milyen mértékben érik el azokat. A felsőoktatási intézmények könyvtárosai azonosíthatják és értékelhetik a szakkönyvtári eredményeket a következő területekhez kapcsolódó intézményi adatok függvényében:
- beiratkozás adatai
- hallgatómegtartási és végzettségi arány
- hallgatói siker
- hallgatói teljesítmény
- hallgatók tanulási eredményessége
- hallgatói elkötelezettség mértéke
- oktatók kutatási termelékenysége
- a kari oktatás szintje
- az intézmény egyéb szolgáltatásainak minősége
- átfogó intézményi minőség. (ALA)

Régebbi hírforrás(ok): Hogyan lehet, hogy egyre több a minősített könyvtár, és egyre kevesebb a könyvtárhasználó?! link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról