Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


A könyvtáros kiégésének legfőbb oka a személyes visszajelzés hiánya - felmérte a könyvtáros egyesület

A tanulmány a Maslac Burnout Inventory és az Areas of Worklife Survey felmérések segítségével a munkahelyi kiégés előfordulását és erősségét vizsgálja a Tudományos Könyvtárak Egyesülete (ARL) amerikai tagkönyvtáraiban teljes munkaidőben dolgozó kapcsolattartó könyvtárosok/szakreferensek körében. Az eredmények szerint főként a személyes kontrollhiány a kiégés érzésének kiváltó oka, és miközben a kapcsolattartó könyvtárosok jelentős mértékben túl vannak terhelve és hiányolják a méltányos bánásmódot, az intézményi és a személyes értékek közötti pozitív korreláció - függetlenül a nemtől és a munkakörben vagy az adott intézményben eltöltött időtől - kimagaslónak mondható. Ez az értékek közötti kapcsolat a személyes hatékonyság erős érzésével együtt valamennyire kompenzálhatja a kiégési tüneteket. Mindazonáltal az eredmények azt jelzik, hogy a kiégés további vizsgálata szükséges a felsőoktatási könyvtárosok teljes körében, valamint a kapcsolattartó könyvtárosok szakmai tapasztalatainak is jelentősen változniuk kell ahhoz, hogy csökkenjen az általuk megélt kiégés mértéke. (Kiégés a felsőoktatási kapcsolattartó könyvtárosok körében az egyesült államokbeli ARL-tagkönyvtárakban; sajnos csak autoref.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról