Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A kritikus / kritikai olvasás területei 19. Morális pánik (ismét): kínálati és keresleti oldal

A tudatos félelemkeltés eszköze a morális pánikkeltés, melynek lényege az, hogy olyan félelem és hisztéria jöjjön létre, hogy [adott esetben - szerk.] a kormány mint az ország védelmezője tudjon fellépni. A morális pánik egyébként nem eredendően rossz, vannak olyan morális pánikok, amelyek hasznosak is tudnak lenni. Például nem baj, ha az emberek felizgulnak a klímaváltozással vagy a dohányzás ártalmaival kapcsolatban, és kialakul egy morális pánik. Ami viszont itthon zajlik, nem ezekhez hasonlítható. Amit Őcsényben vagy éppen Kömlőn láttunk, annak egyetlen célja a kormány hatalmon tartása. Ha megnézi a helyiek nyilatkozatait, világosan elmondják, hogy ők ezt a tévéből, a kormánysajtóból tudják, nem maguk találták ki, hanem nekik mondták, hogy ezektől az emberektől félni kell. A morális pániknak - és ezt nagyon fontos látni - van egy keresleti oldala is.
- A pánik egy olyan izgalmi állapot, amely közösséget teremt.
- Ma az országban a gyűlölet az embereket a közös ellenséggel szemben összeköti,
- van közös téma, egyetértés, pozitív megerősítés. A szomszéddal arról lehet beszélni, hogy milyen gonoszak a migránsok, és lehet bólogatni.
- Az őcsényi kisnyugdíjas ugyanazt papolja, mint a miniszter, a gyűlölködésben egyenlőkké válnak.
- A hisztéria morális világosságot is teremt: tudjuk, ki a jó, ki a rossz, és a menekültek szidalmazásával saját erkölcsi magasabbrendűségünket nyilvánítjuk ki.
- A morális pánik az embereknek értelmet, célt ad, átmenetileg lehetővé teszi, hogy elfelejtsék igazi gondjaikat, bajaikat.
Az emberekre erőszakosan tukmált félelem ezért működik ideig-óráig. ... Amikor egy morális pánik véget ér, a résztvevők legnagyobb része őszintén úgy emlékezik, hogy ő már korábban látta és tudta, hogy ez egy őrület volt, és csak annyira vett benne részt, amennyire feltétlenül szükséges volt, vagy még annyira sem.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról