Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A kritikus / kritikai olvasás területei 25. - Az álhírek 6x gyorsabban terjednek

... állapította meg a Massachusettsi Műegyetem (MIT) legújabb tanulmánya. Az egyik társszerző szerint egyértelműen a hamisítóknak áll a zászló.
A Deutsche Welle német honlap által ismertetett tanulmány szerint az MIT tudósai megállapították: az álhírek átlagosan hatszor gyorsabban terjednek, mint az igaz történetek. A Science című tudományos folyóiratban megjelentetett átfogó elemzés valóban alapos volt: 126 ezer, több milliószor megosztott, 2006-2016 között született ál- és valós hír útját vizsgálta meg, s közben hat, független szervezetet kértek fel a vizsgált anyagok igazságtartalmának az ellenőrzésére.
A legfontosabb tanulság: egy álhír átlagosan tíz óra alatt jutott el 1500 felhasználóhoz, míg az igaz híreknek ehhez hatvan órára volt szükségük. Az álhírek végül több emberhez jutottak el, átlagosan 35 százalékkal többen olvasták el a hazugságokat, mint a valós híreket. A valódi hírek csak a legritkább esetben jutottak el ezer Twitter-megosztáshoz, míg az álhírek legsikeresebb egy százaléka 100 ezer megosztásnál is többet hozott össze. Például az a hír is jól futott, amely szerint a The Simpsons nevű amerikai rajzfilm-sorozatban már 2000-ben megjósolták, hogy Donald Trump lesz valamikor az USA elnöke.
A tanulmány szerint az álhírek sikerességének egyik fő oka, hogy azok inkább ellentétben vannak az emberek általános elvárásaival, mint a valós történetek. "Ha valaki elkezd terjeszteni egy egészen váratlan álhírt, nagyobb az esély, hogy valaki meg is osztja azt" - áll a tanulmányban. Az MIT az is hangsúlyozta, hogy tanulmányukat elsősorban a Twitterre összpontosították, de következtetéseik érvényesek a többi közösségi oldallal kapcsolatban is.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról