Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A kritikus / kritikai olvasás területei 30. - Az álhírek terjedési módjai

Wardle (2016) a hamis információ terjesztési módja alapján hat típust különít el egymástól:
1. Hiteles forrás használata nem megfelelő kontextusban (például: az illegális migránsokról bemutatott videó nem abban az országban készült, mint ahogy azt a kommentár állítja; amerikai kontextusban: Marokkóban készült videót mexikóiként tálaltak).
2. Eredeti híroldalakat utánzó, a márkájuk hitelességét kiaknázó, hamis oldalak (például: az ABC News abcnews.go.com oldala helyett abcnews.com.co; The Guardian helyett The Guardlan [L betűvel helyettesítve az I-t]; az index.hu helyett index.blog.hu cím).
3. Álhíroldalak (például: az önmagát "fantázia-híroldal"-nak tituláló WTOE 5 News oldalon jelent meg az amerikai elnökválasztás előtt az a hír, miszerint Ferenc pápa támogatja Trump megválasztását).
4. Hamis információt terjesztő vizuális elemek (képek, videók), mémek (például: az a mém, amely szerint lehet sms-ben szavazni, és nem kell személyesen megjelenni a választási bizottság előtt, és a képen még Hillary Clinton sms-száma is szerepel, nagyon sok megosztást kapott).
5. Manipulált tartalom (például: fotosoppolt képek terjesztése).
6. Paródiatartalmak (gyakran a vicceket, a humoros tartalmakat is komoly hírként osztják meg a felhasználók; az USA-ban a The Onion és a Clickhole, Magyarországon jelenleg a Hírcsárda a legismertebb szatirikus híroldal).

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról