Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A kritikus / kritikai olvasás területei 80. - Gondolkodási hibáink - szegénység, vagy terrorizmus?

"Tulajdonképpen nemrég tanácskoztam a Védelmi Minisztériummal, amely úgy hiszi, hogy a határok biztonságosabbá tételére kellene költeni a védelmi pénzeket. Próbáltam rámutatni, hogy a terrorizmus szó egy elnevezés az embereknek valamely események sorozata által kiváltott pszichológiai reakciójára, és ha a terrorizmus miatt aggódnak, megkérdezhetnék, mi okozza a rettegést és hogyan szüntethetnénk meg az emberek félelmét, ahelyett - nem is ahelyett, hanem amellett -, hogy a minket aggasztó atrocitásokat szüntetjük meg. Bizonyára az a fajta játék, amit az amerikai média rendez - és bocsássanak meg, de a számokat tekintve ezek apró balesetek. Tudjuk például, hogy az Egyesült Államokban több ember halt meg attól, hogy nem szálltak fel repülőre - mert féltek - és inkább autóval utaztak, mint amennyien szeptember 11-én haltak meg. Igaz? Ha azt mondtam volna, hogy van egy járvány, ami 15 000 amerikait öl meg jövőre, megrémülne, ha nem tudná, hogy ez az influenza. Ezek kismértékű balesetek, és azzal kellene foglalkoznunk, hogy kapják-e meg ezt a fajta bemutatást, azt a visszhangot, amit megkapnak. Világos, hogy az emberek ezért becsülik túl annak valószínűségét, hogy ilyen módon sérülnek meg, és ez adja az erőt azoknak az embereknek, akik meg akarnak minket rémíteni."
- Dan Gilbert előadása Bernoulli képletét (1738) vizsgálja meg: cselekedeteink értéke a várható nyereség és a nyeremény értékének szorzata. Mint az előadás sok példáján keresztül beláttatja: a szorzat mindkét elemének megbecslésével komoly bajaink vannak. A példák felhasználható pl. a Gondolkodási hibáink c. könyvtári előadás illusztrálásához. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról