Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A kritikus / kritikai olvasás területei 81. - Most kezdjük a deepfake könyvtári oktatását!

A választások előtti estén terjed el millió példányban a vírusvideó, mely az egyik jelöltet mutatja, félreérthetetlenül ordenáré helyzetben... Nem kérdés, hogy alapvetően befolyásolja a szavazás kimenetelét, és feltehetően a választás érvényességét is. Bár a helyzetre jogszabály egyelőre nincsen! - A pr-esek figyelmeztetése: az ellenfél lejáratása csak elhatározás kérdése. Minden technikai és emberi eszköz adott hozzá. (MG)
- Danielle Citron TED előadásában rámutat: a deepfake - mesterséges intelligencia segítségével manipulált kép, hang, videó - lerombolhatja a demokratikus intézményekbe vetett bizalmunkat. 2018 elején valaki közzétett egy eszközt a Reddit-en, mellyel tetszőleges arcokat illeszthetünk pornóvideókba. Erre hamis pornóvideók sora jelent meg, amelyekben női celebek arca volt felmontírozva. (A szexet gyakran használják a nők, különösen a kisebbségi nők megszégyenítésére, főként olyanok esetében, akik kihívást jelentnek erős férfiak számára.) A YouTube-on számtalan oktatóanyag mutatja lépésről lépésre, hogyan készíthetünk otthon deepfake-et. És hamarosan mobiltelefonokon is elérhető lesz az alkalmazás. Szakértők szerint az AI fejlődésével hamarosan nehéz lesz különbséget tenni egy valódi és egy hamis videó között.
Alapvető emberi gyengeségünk és hálózati eszközök kölcsönhatása révén a deepfake pusztató fegyverré válhat.
Mint ember, zsigerileg érinthet bennünket a hang és a videó. Hisszük, hogy igazak, meggyőződéssel: hiszen saját szememmel látom és fülemmel hallom! Ez a mechanizmus aláássa a valóság közös értelmezését:
- Hiába tudatosul bennem a deepfake ténye, ezt más nem feltétlenül tudja, vagy nem akarja tudni.
- Emellett jobban figyelünk a zavaró, provokatív jelzésekre.
- Hajlandóak vagyunk könnyelműen elhinni és megosztani az információt. (A kutatók szerint az interneten tízszer gyorsabban terjednek az álhírek, mint az ellenőrzött hírek.)
- Az ún. megerősítő torzítás hatására hajlamosak vagyunk az előítéleteink szerinti híreket igaznak venni.
- Ösztönöz bennünket az igaznak vélt(!) hírek megosztása.
A helyzet kezeléséhez proaktív megoldásra van szükségünk a tech-cégek, a törvényhozók, a bűnüldözők és a média részéről. Mindezek mellett jó nagy adag társadalmi ellenálló képességre, azaz rezilienciára.
Tehát: jogi szabályozás és képzés. [Az utóbbinak lehet oszlopos tagja a könyvtár.]

Régebbi hírforrás(ok): Deepfake-ről a KIT-ben: link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról