Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


A kritikus / kritikai olvasás területei 96. -Vírusriadó az álhíruniverzumban

Miközben világszerte egyre nagyobb fenyegetést jelent az új, COVID-19 koronavírus, nem csak a járvány elleni harc fokozódik, a betegséggel kapcsolatos átverések, álhírek és összeesküvés-elméletek is futótűzszerűen terjednek. Magyarországon köznyugalom elleni bűncselekmény a rémhírterjesztés, amely három évig történő szabadságvesztéssel büntethető.
A nagy hatású negatív események nyomán általában megfigyelhető, hogy elburjánzanak a dezinformációk és összeesküvés-elméletek. Különösen, ha új és részben ismeretlen jelenségről van szó. Éppen ez a helyzet az új koronavírussal, amely év eleje óta a sokoldalú dezinformációs törekvések fő témájává és eszközévé vált.
A Political Capital (PC) szakértői a hazai nyilvánosságban terjedő koronavírusos dezinformációkat, szándékosan félrevezető tartalmakat és összeesküvés-elméleteket elemezték, amelyek több százezer emberhez jutottak és jutnak el, elsősorban a Facebookon keresztül. Jellemzően nem halálesetekkel riogató, de pánikkeltésre alkalmas, hamis narratívákat terjesztenek a közösségi médiában. Az elemzés - amelynek összefoglalója itt link olvasható - még a koronavírus magyarországi felbukkanása előtt készült a SentiOne nevű social listening program segítségével, az egyhónapos keresés február 11-én zárult le. Az álhírek feltérképezése során mintegy 8500 releváns Facebook-bejegyzésből több mint 200 posztot azonosítottak konkrét álhírként, ezekért 13 portál volt a felelős. A legnagyobb ilyen a több mint 700 ezer követővel futó, hírhedt Mindenegybenblog volt, a legaktívabbak pedig a Világ titkai, Titkok szigete és Titok terminál című oldalak, ahol egyenként 30-50 koronavírusos kamuhírt azonosítottak. Ezek az oldalak 25 és 100 ezer közötti követőtáborral rendelkeznek. A közönség is ezeknél az oldalaknál volt leginkább vevő az álhírekre, több mint 10 ezer megosztással terjesztették tovább a hamis információkat.
- Kapcsolódó:
7+2 tipp arra, hogyan kerüld el a koronavírussal kapcsolatos hamis infókat link
Ne dőlj be az álhíreknek! link
Az álhírek a koronavírusnál is gyorsabban terjednek link
Koronavírus: aktívan dolgozik az orosz dezinformációs gépezet
link

Régebbi hírforrás(ok): Jövedelmező a koronavírus-dezinformálás - a közszolgálati intézmények indirekt asszisztálnak hozzá? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról