Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A lengyel iskolák 71%-ában van könyvtár - sztenderdeket szeretnének

Az 1982-es törvényben jelent meg először a könyvtárostanári státusz. E munkakör betöltéséhez Lengyelországban is könyvtáros és pedagógus diploma is szükséges. A státuszok száma jelenleg nemcsak a tanulólétszámtól függ, hanem az iskola aktív óráinak száma, a könyvtári helyiségek száma és a gyűjtemény mérete is befolyásolja. Ez utóbbi a gyakorlatban problémákat vet fel, hiszen a könyvtárostanár érdekévé válik az indokolatlan állománynövelés. 1999 előtt érdekes megoldás volt, hogy a kisiskolákban 10 tanulónkénti 1 órában állapították meg a munkaidőt.
28 ezer iskolájuk 70,1%-ában van iskolai könyvtár, további 22,6%-ukban pedig biztosított a könyvtári szolgáltatások elérése. Ez jelentősen jobb arány, mint Magyarországon. A helyzet az általános iskolákban a legjobb, ott 89%-ban van könyvtár. A legrosszabb helyzet a szakiskolákban van. Az állományok nagysága vidék-város viszonylatban jelentősen eltérő, de állományfejlesztési keretük van.
Összefoglalva azt mondták el, hogy jogi helyzetük fejlődik, nő az iskolai könyvtárak száma, de hiányként élik meg, hogy nincsenek normák például az állások számára és nincsenek országos standardek a működés minőségére vonatkozóan sem. A minisztérium nem tartja fontosnak, hogy ajánlást adjon ki az iskolai könyvtárakról, pedig a szakmai szervezetek hosszú idő óta szorgalmazzák ezt.
- Forrás: Az IFLA Iskola Könyvtári Szekciója az Alsó-Sziléziai Pedagógiai Könyvtárban (link tartotta az IFLA WLIC-hez csatlakozó wroclawi szatelitkonferenciáját 2017. augusztus 18-án.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról