Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


A lényeg nem változott - kompakt sajtótörténeti látványtár a székelyudvarhelyi könyvtárban

A Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár egyik emeleti folyosójának nagy kopásállóságú fóliával borított padlója alatt helyi újságok felnagyított képei láthatók, a falakon pedig ugyanonnan származó keretezett cikkek, apróhirdetések olvashatóak. A könyvtárban ez a folyósó az interaktív helyi állandó kiállítások egyik példája. Szőcs Endre igazgató kifejti: a sajtóhírek lényege nem sokat változott a kezdetektől. A helyi és a tágabb világ híreit ugyanazon szempontok szerint tálalja: politika, közélet, bulvár és az emberi élet apró-cseprő, de az egyének számára fontos apróhirdetések (na jó, az utóbbiak helye ma inkább a közösségi média :-). Így a jelentős részben természettudományos érdeklődést felszító könyvtár a humán tájékoztatásra is összpontosít.

A gyűjtemény Kápolnási Zsolt történész munkáját dicséri. A látogatók nemcsak ízelítőt kapnak a XIX. századvég és a XX. századelő sajtóhangulatából, hanem össze is hasonlíthatják a korabeli marketing- és dizájnelemeket a maiakkal. A kiállítás előszobája a boldog békeidők könyvnyomdájának, Székelyudvarhely első magasnyomású vertikális nyomdagépet felállító Becsek nyomdának állít emléket, melyet az érdeklők ki is próbálhatnak, helyben, a könyvtárban(!). A foglalkozás mindvégig párhuzamot von a korabeli technika és a mai szövegszerkesztés, valamint nyomtatás között.
A gépet és a betűket a beolvasztás elől csak egy korabeli nyomdász jóindulata mentette meg... - osztotta meg a KIT-tel Szőcs Endre. A vonatkozó fényképeket ld.: link .

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról