Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A norvégok fele könyvtárhasználó -- a liberálisok és a szocialisták inkább

Egy most közzétett reprezentatív statisztikai felmérés szerint a norvég lakosság 51 százaléka tartozik a könyvtárhasználók csoportjába, s 42 százalékuk elégedett a lakóhelyükön elérhető könyvtári szolgáltatások minőségével. Néhány évvel ezelőtt a Norvég Statisztikai Hivatal még 48 százalékot mért a Norvég Könyvtáros Egyesület elnöke szerint. A használati statisztikák is visszaigazolják e számokat. Jelenleg még csupán a 2009-es kölcsönzési statisztika számai ismeretesek, mely szerint mintegy 22 millió látogatás mintegy 25 millió dokumentum kölcsönzésével járt együtt (ebbe beleértendő a teljes kölcsönzésre szolgáltatott dokumentumkínálat a könyvektől, a filmeken át a hangfelvételekig bezárólag).
A könyvtáros egyesületi elnök arra számít, hogy a hamarosan összesítésre kerülő 2010-es számok is emelkedő tendenciákról adnak számot majd. A sikert főként annak tulajdonítja, hogy az intézmények nyitva tartását s a szolgáltatási kínálatukat folyamatosan a felhasználóik igényeihez igazítják. A könyvtárak fejlődésével általában elégedettek a szakmai érdekképviselet vezetői. Mindemellett felhívják a figyelmet arra, hogy a könyvtárak társadalmi beágyazottsága még további fejlesztésre szorul.
A felmérés még arra is választ keresett, hogy a könyvtárhasználók aránya hogyan vethető össze a politikai pártpreferenciai nézetekkel. Eszerint a liberális Venstre, a baloldali szocialista Sosialistisk Venstreparti és az agrárius, centrista középpártként működő Senterpartiet szavazói a leggyakoribb könyvtárhasználók, míg a skála másik végén a leginkább populistaként meghatározható, magát konzervatív-liberálisnak valló Haladó Párt (Fremskrittspartiet) szavazói helyezkednek el.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról