Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


A személyzet tervezése a holland nemzeti könyvtárban

A holland nemzeti könyvtár (Koninklijke Bibliotheek) stratégiai programot dolgozott ki a személyzeti problémák megoldására. A következő kihívásokkal szembesültek. 1. Az átlagéletkor igen magas. 2. A nemzeti könyvtár nem vonzó munkáltató a pénzügyi és az IT szektorban. 3. Megszorítások várhatók, így elbocsátásokra fog kényszerülni az intézmény.
A projektterv elkészítése és megvalósítása előtt felmérték a személyzet jelenlegi helyzetét.
A problémákra való válaszként 1. elindítottak egy képzési programot, 2. egyénre szabott karrier-tanácsadást és 3. egy karrierközpontot a könyvtáron belül. A képzésben azok a fiatalok kaptak különös figyelmet, akik már több mint öt éve dolgoznak a könyvtárban, és vezetőkké nőhetik ki magukat. Az egyénre szabott karrier-tanácsadás keretében azokat a munkatársakat segítették, akiknek a munkáját szükségtelennek ítélték a vezetőik. Nekik igyekeztek házon belül, vagy azon kívül új pozíciót találni. A karrierközpont azoknak nyújtott segítséget, akik gyökeres változásokat éltek meg a szűkebb szakterületükön.
Az első eredmények biztatóak. Az átlagéletkor elkezdett csökkenni. A képzési program résztvevői megmaradtak az intézménynél, sőt többen közülük vezetői kinevezést kaptak. Tizenketten elhagyták a könyvtárat. A szervezeti kultúra pedig lassan, de felismerhetően elkezdett változni.(ref.: Tóth M.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról