Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


A TIB kínálata - Műszaki könyvtár Hannoverben - mesterséges intelligencia, oktatási videók, ötletmenedzsment

Egyetemi könyvtárként a TIB link nagy látogatottságnak örvend: évente 1,7 millió használó keresi fel, a tendencia emelkedő. Az öt helyszín heti 102 órában áll az olvasók rendelkezésére, ezek közül a legnépszerűbb a Conti-campus éjfélig nyitva tartó könyvtára. A hallgatók intenzíven használják az 1800 munkaállomást, amelyek egyéni és csoportos munkára is lehetőséget adnak. A hagyományos könyvtárhasználati képzésen túl a könyvtár interaktív formákat is bevezetett: ún. coffee lecture-öket (havonta egyszer tíz percben), személyes tanácsadást, "kérdezd a TIB-től" szolgáltatást és a házidolgozatok napját (évente egyszer).
A kutatások területén folyó tudásmegosztás új formáit a TIB a Hannoveri Leibniz Egyetem L3S Kutatási Központjával közösen kísérletezi ki az ún. Joint-Lab-ban (közös laboratórium): egy dinamikus tudásgráf (az ún. Open Research Knowledge Graph, ORKG) segítségével a különböző kutatási ötletek, kezdeményezések, módszerek és eredmények összekapcsolhatók, és géppel olvasható formában megjeleníthetők. Az ORKG korszerűsített használói felülettel és számos új funkcióval ellátott béta verziója 2019 vége óta online elérhető (link
A 2013-ban alapított Open Science Lab (nyílt tudomány laboratórium) azt vizsgálja, hogyan lehet a digitálisobjektum-gyűjteményeket megnyitni és hálózatba kapcsolni annak érdekében, hogy tartalmaik jobban megtalálhatók, használhatók és összeköthetők legyenek. Támogatja a kutatókat és intézményeiket abban, hogy a VIVO (kutatási információk kezelésére szolgáló rendszer) és a Linked Open Data (nyílt kapcsolt adatok) révén strukturált képet mutathassanak be eredményeikről a nyilvánosságnak.
A TIB-ben folyó kutatások közül kiemelhető a "vizuális analitika" kutatócsoport, amely egy mesterséges intelligenciát használó informatikai eszközt dolgozott ki a fényképek helyszínének beazonosításához, illetve a "tudományos adatmenedzsment" kutatócsoport, amely a Big Data és a mesterséges intelligencia alapján segítené a személyre szabott orvoslást.
A TIB AV-portálja (link több mint 20 ezer, előadásokról, kísérletekről, konferenciákról és más oktatási anyagokról készített videofelvételt kínál. (Feimer Ágnes)
(Több mint könyvtár: a holnap tudásszervezése a hannoveri TIB-ben; ref.: Feimer Á.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról