Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ahol egyre inkább beszélgetnek más etnikumú, kulturális hátterű emberek - egyre jobbak a norvég könyvtárak

Megfigyeléses vizsgálatokat végeztek a könyvtár találkozóhelyként, közösségi térként betöltött szerepét illetően, és olyan konkrét kérdésekre is választ kívántak adni, mint hogy segíti-e a könyvtár az integrált közösségek létrehozását, illetve milyen szerepet játszik a bevándorlók integrálásában, és voltaképp mire is használják a látogatók a könyvtári tereket.
Az Oslóban végzett kutatás egyik részében egy nullától tízig terjedő skálán értékelhették a résztvevők a különböző találkozóhelyek fontosságát a helyi közösségek életében, a könyvtárak pedig meglehetősen jól szerepeltek. A legutóbbi, 2011-es felmérésben a könyvtárak átlagos pontszáma 7,66 volt, ami némileg elmaradt a sportközpontok, uszodák, kulturális központok és más hasonló intézmények 8,5-ös, illetve az iskolák 8,14-es teljesítményétől, ugyanakkor megelőzte a piacok, parkok (7,26), kávézók (7,47) és bevásárlóközpontok (5,78) értékelését. Az első ilyen típusú felmérés (2006) során 7,09-es értékelést szerző könyvtárak tehát egyértelmű növekedésről tettek tanúbizonyságot, és a találkozási helyként betöltött szerepük jelentősége is igazolódni látszott.
A cikk az integráció vonatkozásában is pozitív eredményeket fogalmaz meg. A felmérésekben részt vevő könyvtárlátogatók több mint egyharmada nyilatkozta ugyanis, hogy szóba elegyedett a könyvtárban idegenekkel is, akik pedig sok esetben más etnikumhoz vagy más korosztályhoz tartoztak, illetve más kulturális háttérrel rendelkeztek. A könyvtár ezek szerint a tolerancia növeléséhez is hozzá tud járulni. (A könyvtárak és az életminőség; ref.: Tóth B. I.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról