Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

'Aki egy könyvtár összes könyvét elolvassa, abból bármi lehet...' - Erdőanyó és a Cigánybirodalom meséi

Az idei Ünnepi Könyvhétre - sokszáz társa mellett - izgalmas mű látott napvilágot.
A Cigánybirodalom. Erdőnéne meséi című mesekönyv ugyanis egy kortárs műmese és az autentikus cigány mesekincs izgalmas keveréke. A műmese általános iskolás ötletadója, Farkas Nathalie, a pandémia alatt találta ki a mese helyszínét és lakóit: Lajos királyt és lányát, az öntudatos Bíborka királykisasszonyt, a jóképű Sudár Palit, a könyvmoly és könyvtárlakó Lepcses Jóskát, no és persze a bölcs Erdőanyót. A népmesék világát idéző, s boldog véget érő mesét pedig a fordítóként is alkotó Balogh Eszter öntötte formába, Erdőanyó történeteit pedig - az autentikus mesemondás hagyományait felidézve - cigány népmesegyűjtemények meséiből válogatta.

A könyvhöz CD is tartozik, többek között olyan nagyszerű művészek közreműködésével, mint a Kaláka, Miklósa Erika, Pintér Zsolt (Rackajam), Roby Lakatos.

A kötet link kiválóan használható a hazai roma kisebbség mesekincsének megismerésére, az érzékenyítésre. Ami azonban ennél is fontosabb: a meseregény segítségével a roma gyerekek számára is elérhetővé válik egy róluk szóló mű, s amelynek szereplői saját közösségük (szerethető) alakjai. Lepcses Jóska alakján keresztül pedig ott az üzenet: az olvasás és az ismeretek által bármivé válhat valaki, ha hisz magában.
A kötetet Szimonidesz Hajnalka illusztrációi teszik még értékesebbé, gazdag színvilága és alakjai a roma kultúrát idézik meg. - A Cigánybirodalom. Erdőanyó meséi. Nathalie Farkas ötlete alapján írta Balogh Eszter. Budapest, Petőfi Kiadó, 2022.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról