Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


ALA-elnök: nem csak a könyvtárak javai számítanak, hanem: mit tesznek használóikért s velük együtt

Sari Feldman, az American Library Association elnöke tapasztalata szerint a digitalizáció hatására megváltoztak és megváltoznak a felsőoktatási könyvtárak. E könyvtárak egyre kevésbé szólnak csak arról, hogy mit birtokolnak; sokkal fontosabb, hogy mit tesznek használóik számára és velük együtt.
Az elektronikus dokumentumok használata a hallgatói magányban történik, ugyanakkor az őket körülvevő könyvtári környezet biztosítja számukra a támogató és értelmezői közösséget. Ezek miatt a könyvtárak belső terei átalakulnak.
Az Open Access térnyerésével kapcsolatban elmondta: 35 felsőoktatási könyvtárban működik tartalmakat előállító kiadó. Azaz a könyvtárak egyre inkább feltalálják magukat a tananyag-előállításban, s emellett a tényleges oktatásban is.
A könyvtárak elektronikus együttműködési felületeket kínálnak a hallgatóknak és az oktatóknak. Így a könyvtárak, könyvtárosok méginkább beépülnek a tanulási-oktatási-kutatási folyamatba: "mondjátok, mi kell nektek az oktatáshoz, és kiadjuk nektek".
A könyvtáraknak növekszik képességük abban, hogy minél jobban megismerjék használóik rezdüléseit, igényeit. Egyre inkább beépülnek a használói közösségbe. Emellett úgy tűnik, hogy az utóbbi évtizedekben kevésbé kihasznált könyvtári terek megújulásuk után újra megteltek élettel. Nagy lehetőséget jelent a big data lehetőségeinek kihasználása: a könyvtárak eszközöket biztosítanak használóiknak a kihasználására. Erre lehet izgalmas példa, hogy könyvek gyűjtése mellett van, amely tweet-eket is megőriz (George Washington Egyetem), struktúrát épít köré és azt kínálja használói számára. Hasonló projekt található a Syracuse egyetemen is.
Egyre fontosabbá válik az egyetemi könyvtárak szolgáltatásában az adatvizualizálás. A könyvtár hagyományos funkcióját - információ menedzselése a használók számára - kiegészíti az a feladat, hogy e javakat széles közösség számára prezentálja. (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról