Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Amikor a dokumentum használati értéke nullává válik, fikció lesz a gyűjteményi érték is

A könyvtáros megpróbál különbséget tenni a használati érték és a gyűjteményi érték között. Az előbbit az egyes könyvek forgási sebességével lehet mérni, az utóbbit -- mivel is? Még leginkább a gyűjtőköri szabályzatban előírtaknak való megfeleléssel. Mi van azonban akkor, ha egy könyv használati értéke nulla? Nem válik ez esetben fikcióvá a gyűjteményi érték is? S vajon minden közkönyvtárnak olyan gyűjtemény kialakítására kell-e törekednie amely indokolja egészének vagy részének értékként való megőrzését? Itt megérkezünk az archivális funkció kérdéséhez, amelyet a közkönyvtárak vonatkozásában csak meglehetős korlátozással szabad érvényesíteni: a helyismeret, az országos együttműködésben esetleg megszabott szakterület terén. Ha pedig nincs archivális funkció, akkor értelmét veszti a gyűjteményi érték is, s marad a használati érték -- amiről tudjuk, hogy enyészni hajlamos, -- mint a megőrzés indikátora.
Persze a gyűjtemény mint olyan értékét kincsként, a könyvtárat fenntartó közösség kincseként is felfoghatjuk. Egy város, egy község lakossága büszkén tekinthet az éveken át szorgosan gyarapított könyvtárára, még ha nem is használja rendszeresen annak minden darabját. Még az is elfogadható, hogy az emberiség nagy teljesítményeit hordozó dokumentumoknak akkor is helyük van nagyobb közkönyvtárakban, ha nincs irántuk aktuális kereslet. Ne tévesszük azonban össze a mai világban létrejött és működő könyvtárak állományát a nagy történeti, nemzeti értéket képviselő gyűjteményekkel, s ne képzeljük, hogy előbb-utóbb minden könyvtár ilyenné válik. Bármennyire fájdalmas volt is, jól érzékeltette ezt a különbséget, s kijózanítólag hatott ránk, könyvtárosokra a szakszervezeti könyvtárak gyors eltűnése, állományuk felszámolódása a vonatkozó rendelet teljes semmibevevésével. (Papp István cikkének részleteit a szerző engedélyével közöljük. A 2009. máj. 10-i előadást a 3K 2009/8. számában jelent meg.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról