Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Amikor több kell, mint egy válasz: mit várnak a kérdezők az online kérdezz-felelek szolgáltatásoktól?

A kérdezz-felelek szolgáltatások lehetővé teszik, hogy a felhasználó információigényét természetes nyelvi kérdés formájában fogalmazza meg, és választ keressen rá a többi felhasználótól. Annak ellenére, hogy a közelmúltban az online kérdezz-felelek különböző aspektusaival foglalkozó kutatások száma nőtt, még mindig keveset tudunk arról, hogy a kérdezés mögötti szituációs kontextus hogyan befolyásolja az értékítéleteket. Jelen kutatás azáltal, hogy a kérdezés mögötti felhasználói várakozásokra fókuszál, annak megértését célozza, hogyan értékelik az emberek az információt. A probléma vizsgálatához a szerzők vegyes módszertanú elemzést használtak, egymást követően alkalmazva internetes kérdőíveket, naplókat és interjúkat. Összesen 226 online kérdezz-felelek használó vett részt a vizsgálatban, amely rávilágított, hogy a kérdezők elsődleges elvárásai a gyors válaszok, a további vagy alternatív információk, illetve a pontos és teljes körű információk voltak. Az eredmények segíthetnek meghatározni, miért és hogyan keresnek információt a használók online kérdezz-felelek szolgáltatásokon keresztül, továbbá hozzájárulhatnak az információ relevanciáját és kielégítő mivoltát a felhasználói várakozások tükrében optimalizáló, átfogóbb, személyre szabott megoldások kifejlesztéséhez. (Amikor több kell, mint egy válasz: mit várnak a kérdezők az online kérdezz-felelek szolgáltatásoktól?; sajnos csak autoref.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról