Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az elektronikus folyóiratokba való befektetés magasabb tudományos produktivitáshoz vezet?

A Research Information Networkhöz tartozó egyetemeken a kiadói naplófájlok alapján elemezték az elektronikus folyóiratok előfizetését, kihasználtságát, és az adatokat összevetették a publikációk alakulásával. Kiderült, hogy az online hozzáférés nagyban megnövelte a használatot. Az egyes szakterületeken eltérnek a kutatók információkeresési szokásai. Népszerűek az ebédszünetek, de az információgyűjtés negyede munkaidőn kívül (kora reggel, késő este és hétvégén) történik. Októberben és novemberben csökken a kutatói aktivitás, vélhetőleg a szakmai konferenciákon való részvétel miatt.
Sokan csak rövid időt töltenek el egy-egy weboldalon, céltudatosan keresve a releváns adatokat. A Google révén is kereshető forrásokat sokkal jobban kiaknázzák, de a számukra fontos weboldalakon már inkább böngészni szeretnek, nem pedig a keresőgép révén további forrásokat találni.
Bár minden folyóiratot használtak, 3-4, sőt olykor 8 éves cikkeket is olvastak, a cikkek 5%-ára esett az összes használat harmada-fele.
Megállapítható, hogy az elektronikus folyóiratok előfizetése bőven megtérül. (A brit felsőoktatási intézményekben az egy letöltött dokumentumra eső költség bruttó 0.8 font volt.) Az online használat szoros korrelációban van a használók által publikált cikkekkel, PhD-díjakkal, valamint az elnyert kutatási pályázatokkal és szerződésekkel. (ref.: Mándy G.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról