Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az első 3D-nyomtató magyar könyvtárban? - a Békés Megyei Könyvtár tapasztalatai 2.

Múlt heti beszámolónkat link folytatva:
A 3D nyomtató vezérlése az érintőkijelzőn, vagy számítógépen keresztül is lehetséges. A nyomtató számára saját szoftvere fordítja át érthető formátumra (g.code) az objektek paramétereit. PLA és ABS típusú tekercsben forgalmazott műanyaggal működik. A PLA a környezetbarátabb, mely magas keményítőtartalmú növényi alapanyagokból készül.
A terem és az eszközök hasznosítása jelenleg még kialakulóban van. Együttműködési megállapodást kötöttünk fémipari vállalkozóval mintadarabok, prototípusok készítésére; a pályázathoz köthetően általános és középiskolákkal, valamint a Szent István Egyetem békéscsabai gazdasági karával. Különböző témakörökben szervezünk workshopokat, csatlakoztunk a Digitális témahét programjához. Készül a szolgáltatási katalógus, mely konkrét használati árakat is tartalmaz, valamint keressük a bővítési lehetőségek irányait (például: lézervágó) egy esetleges későbbi sikeres pályázathoz.
Jelenleg megoszlanak a nézetek a 3D nyomtatók könyvtári szerepéről. Például Kristin Fontichiaro írásában problémásnak tartja a 3D nyomtatók könyvtári terjedését; szerinte csak a fogyasztás növelésére használják. Olyasmit nyomtatnak vele, amire nincs is szükség. Megállapítja, hogy a legnagyobb kihívás a 3D-s tárgytervezés. Mi mégsem látjuk ilyen borúsnak a helyzetet. Nyomtattunk már hagyományos nyomtatóhoz alkatrészeket, melyeket a tárgyak megrendelője készített. A Békés Megyei Könyvtárban eddig kétféle saját fejlesztésű tárgy készült: logózott kulcstartó és a 2016-os gyereknapi programokhoz tervezett érem. Ezen az úton szeretnénk továbbmenni - kicsi, de szolgáltatásaink szempontjából jelentős lépésekkel haladva - a könyvtári munkát kiegészítő tárgyak készítésével. (Kertész Zoltán)
A fotókat ld.: link

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról