Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Az első száz könyv a jó kezdethez - könyvtárosok az olvasás motivációjáért

Az "első száz könyv" ötlete a dániai Alleröd Könyvtárból indult, ahol bármelyik könyvtáros javasolhatott húsz olyan könyvet, amelyet jó szívvel ajánlana a gyermekeknek és szüleiknek. Ebből nőtt ki a Koppenhágai Városi Könyvtár hálózatában a legjobb száz könyv listája, melynek összeállítását az olvasók véleménye is befolyásolta. Belső ajánló jegyzékek, melyeket gyarapítási célból a könyvtárosok vezettek saját maguk számára, természetesen már korábban is léteztek. Itt azonban egy olyan lista elkészítése volt a cél, amely a legbiztosabb útmutatót adja az olvasás megalapozásához, s melynek célcsoportja az olvasással ismerkedő korosztálytól egészen a tinédzserekig terjed.
A kezdeményezéshez kiválogatták a leginkább kölcsönzött címeket. Támaszkodtak a könyvtárosok tapasztalataira, a kölcsönzőpultnál folytatott olvasói párbeszédekre is. Különböző tematikus könyvjegyzékek összeállításával emelték ki azokat a régi és új klasszikus műveket, melyekből a szülők a legszívesebben olvasnak fel gyermekeiknek, vagy éppen azokat a gyermekkönyveket, amelyek a legeredményesebben fejlesztik a narratív kompetenciákat, az empátiás készséget, a képzelet kibontakozását.
A lista összeállításában mind a húsz koppenhágai fiókkönyvtár részt vett. Mindegyik beszerzett első körben nyolcvan könyvet a tervezett száz közül, kezdve a képeskönyvekkel, ábécéskönyvekkel és verseskötetekkel a 3-6 évesek számára, majd következtek a 4-8 éves korosztálynak felolvasásra szánt könyvek. A gyermekeknek és szüleiknek kiállításokat rendeztek a leginkább kölcsönzött gyermekirodalomból. Az ő visszajelzéseiket is figyelembe vették a lista finomításához, a gyarapítás tervezéséhez. (Az első száz könyv a jó kezdethez; ref.: Németh M.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról