Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Az Iowa Városi Közkönyvtár stratégiai terve a méltányosság, a sokszínűség és a befogadás megvalósítására (olvasóink szavazatára)

Az Iowa Városi Közkönyvtár link szeptember 23-án mutatta be hároméves stratégiai tervét, mely lépéseket fog tenni a méltányosság, sokszínűség és befogadás irányába. A 2021-2023 között megvalósuló terv három prioritásra fókuszál: a felépülésre és megújulásra a COVID után, a közösségi törekvésekre és az erőforrás-gazdálkodásra. A munka részeként megígérték, hogy a programkészítés, kapcsolatépítés és pénzügyi alap 30%-át a színesbőrű közösségekre bízzák; valamint azt is, hogy alternatívákat keresnek a rendőri intézkedésre a könyvtár szabályainak megszegése esetén.
- Először egy hagyományos ötéves tervet kezdtünk el felépíteni - mondta Elsworth Carman, az igazgató. - Aztán jött a COVID, és elkezdtünk másképp gondolkozni.
A könyvtár márciusban bezárt, így a tervezést is online folytatták. George Floyd májusi halálakor rájöttek, hogy meg kell ragadniuk a lehetőséget, hogy lássák mi változott a tervezés kezdete óta. A közösség már 2019 őszén kifejezte igényét, miszerint a könyvtárnak a társadalmi igazságosság problémáira is fókuszálnia kéne. Carman szerint "ez a lényeges most, erre kell figyelni." Ezután változtattak, és így jött létre a hároméves terv.
A tervezésbe bevonják az alkalmazottakat is, ami hasznos ötleteket eredményez, és segíti a munkájuk összekapcsolását a tervvel. Ez leginkább azoknak a dolgozóknak fontos, akik nem érintkeznek a nyilvánossággal munkájuk során. Minden részleg megfogalmazhatja javaslatait egy Google űrlap segítségével - ezeket megvitatják, és szavazással döntenek.
A színesbőrű közösségek esetében azt szeretnék elkerülni, hogy fehér könyvtárosok bizottsága döntsön arról, hogy milyen programok vonzanák ezeket az embereket. Ehelyett a közösség tagjaihoz szeretnének fordulni, hogy ők dönthessenek arról, hogy milyen eseményekre mennének el, illetve mi miatt éreznék úgy, hogy őket is befogadják. A könyvtár dolgozói nem mutatnak látható sokszínűséget, ezért ezen is változtatni szeretnének.
Carman szerint bármelyik könyvtár fejlődhet a társadalmi igazságosság terén hasonló módszerekkel, mint az Iowa Városi Közkönyvtár. Nem kell félni a város vezetésével, a közösséggel vagy az alkalmazottakkal való beszélgetéstől. Lehetőséget kell adni, hogy megvitathassák a problémákat, és felszólalni, ha nem értünk valamit. (ref.: Salamon Sára)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról