Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Az oktatást támogató szakemberek világnapja lehetőség az iskolai könyvtárosok számára (olvasónk szavazatára)

Négy éve, május 16-án írta alá az Education International, a világ vezető nemzetközi oktatási szakszervezete nyilatkozatát link az Oktatást Támogató Személyzetről (Education Support Personnel - továbbiakban: ESP). A nyilatkozat minden oktatásban dolgozóra, így könyvtárosokra is érvényes. Az idei ESP Világnapjának központi kérdése, hogy sokak számára romlanak a lehetőségek: elveszítik státuszukat, munkahelyük biztonságát.

Kihívások: 1. a személyzet csökkentése az iskolai könyvtárakban (lásd a cikk linkjét az USA-beli helyzetről: link + egy KIT-hírt: link 2. az egyetemi könyvtárak státuszának érvényesítése más tanszékekkel szemben, lásd a Texas A&M Egyetemről: link

A közlemény három érdekérvényesítési érvet fogalmaz meg:
1. Központi - nem periférikus vagy opcionális - szerepük legyen az oktatásban a könyvtáraknak. Segítik a pozitív és biztonságos tanulási környezetet. Támogatják, hogy "teljes tanuló" legyen a diák, aki a készségek széles skálájával rendelkezik a sikerhez. A pedagógus a minőségi oktatásért megbecsülést érdemel. Az ESP Nyilatkozat - tükrözve az Oktatási Világszervezet szélesebb körű prioritását - határozottan kiáll a kiszervezés ellen.
2. Egyenlő bánásmód a könyvtárosoknak és más ESP-knek. Bevonás a döntéshozatalba. Az ESP-k teljes mértékben vegyenek részt az iskolák és más intézmények vezetésében. Az Educational International céloldala kiemeli: hasonló képzettségi szintű, azonos tapasztalatokkal bíró könyvtárosok, pedagógusok ugyanolyan jogokkal és státusszal rendelkezzenek, mint a hivatalos tanári személyzet. Lásd: link
3. Méltó munkakörülmények, minőségi munkahelyek. Ez a fizetésekre és a foglalkoztatás esélyeire egyaránt vonatkozik. Arra is, hogy ne fenyegessen zaklatás vagy más bizonytalanság.

Világszerte hasznos hivatkozási alap a nyilatkozat a könyvtárak és a könyvtári egyesületek számára. Az oktatási intézményekben dolgozó könyvtárosok státuszának védelmén dolgoznak: a) a szélesebb körű oktatási szakszervezetek támogatásának mozgósításán; b) a kormányokkal való közvetlen kapcsolatfelvételen. (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról