Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az olvasás jövője: távolodás a Gutenberg-galaxistól -- Legmagasabb kitüntetés az Anythink-nek

A coloradói Rangeview 'Anythink' könyvtári rendszeréről korábban már szólt a KIT. A Los Angeles Times magazin nov. 12-i számában az olvasás lehetséges jövőjének nevezte őket. Rangeview az öt könyvtár közül ez egyik, mely 2010-ben megkapta a Múzeumi és Könyvtári Nemzeti Érmet (National Medal for Museum and Library Service). Ez a könyvtárnak adható legmagasabb elismerés az országban.
A kitüntető szervezet indoklása: a kitüntetettek a közösség élethosszig tartó tanulásának innovatív és kreatív támogatói.
A Rangeview-i rendszer szakított a Dewey-féle tizedes osztályozással, a késedelmi díjak rendszerével és nem használnak tájékoztatópultot. Viszont van játékszoba és kávézó, illetve vannak nagy tv-képernyőik.
'Eltávolodunk a könyvektől -- mondja Pam Sandlian-Smith, az Anythink igazgatója --, az emberek és az információ közötti kreatív kölcsönhatásra összpontosítunk: összekötjük az embereket az ötletekkel.'
Néhány éve Rangeview az egyik legszegényebb könyvtári rendszer volt Coloradoban, porosodó könyvekkel, rossz világítással, 10% alatti használóval. Az innovációval a bezárás elől menekült meg. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Megmérték: átalakuló könyvtárakra jobban voksolnak a használók -- Anythink márkanév link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról