Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az önkiszolgáló mosodákkal való együttműködés összehozza a könyveket és a buborékokat - tervek vírus utánra

Az Egyesült Államokban sok kisgyermekes család nem rendelkezik saját mosógéppel, így az önkiszolgáló mosodák jelentős közösségi színtérnek számítanak. A Chicagói Városi Könyvtár gyermekkönyvtárosai már évtizedek óta tartanak olvasásra ösztönző foglalkozásokat ezeken a helyeken. Úgy vélik, a hátrányos helyzetű családok kevésbé gyakran mennek el a könyvtárba például egy mesefoglalkozásra, ezért gondosan válogatott könyveket, játékokat és egy tamburint tettek egy szennyeskosárba, majd felkeresték a mosodákban a kisgyermekes családokat.
A kampány igen sikeresnek tekinthető, a gyerekek nagyon élvezik a mosás idején tartott foglalkozásokat. A chicagói példa nyomán manapság országszerte hasonló rendezvényeket szerveznek a Mosoda és Olvasásfejlesztés Koalíció (Laundry and Literacy Coalition) támogatásával. Munkájuk eredményeképp gyermekek ezrei részesülhetnek ilyenformán hétköznapi körülmények között korai írás- és olvasásfejlesztésben, szülői részvétellel, gyakorlatilag ingyenesen.
A kutatás második fázisa 2019-ben igazolta, hogy a könyvtárosok részvétele a programokban jelentősen hozzájárult a gyerekek olvasással kapcsolatos aktivitásának növekedéséhez. (Elöltöltős olvasásfejlesztés: az önkiszolgáló mosodákkal való együttműködés összehozza a könyveket és a buborékokat, ref.: Bódog A.)

Régebbi hírforrás(ok): Miben hasonlít a borbélyüzlet a könyvtárhoz? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról