Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az új generáció 2%-a keres a könyvtári honlapon -- eltérő használói minőségkoncepció

/Egy 2008-as brit tanulmány szerint/ az 'új generáció' mindössze két százaléka kezdi keresését egy könyvtár honlapján, a keresések 89%-ában a Google jelenik meg, és a fiatal használók 93%-a megelégedett a valamilyen kereső révén kapott eredménnyel. ... A könyvtárosok és a használók OPAC-felfogása közötti szakadék oka az információk rendezésének kétféle tradíciója: a könyvtáré és a webé. Azt az értéket, amit a könyvtárosok az adatok minőségének tulajdonítanak, az információrendezés klasszikus elvei befolyásolják, míg a használók elvárásai leginkább a legismertebb webhelyeken található információk minőségéből és rendezettségéből következnek. A feladat tehát a kétféle igény összehangolása, a két 'világ' integrálása lenne az új minőségű online katalógus érdekében.
A könyvtáros leginkább következetességet, pontosságot, a duplikátumok kiszűrését, a hibátlan leírásokat várja el a katalógustól. Az olvasó (használó) számára fontosabb a távolság lerövidítése a dokumentum és OPAC-beli reprezentációja között: közvetlen link a leírástól a digitális (szöveges vagy multimédiás) dokumentumhoz, vagy lehetőség a 'találat' értékelésére: hozzáférés az ismertetéshez, kivonathoz, a tartalom egy részének megjelenítése, illetve a megtalált dokumentum használatának lehetővé tétele: előjegyzés, másolatrendelés. (ref.: Mohor J.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.


interaktiv oktatástechnika portál logo

Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról