Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az USA állami iskoláinak 90%-ában van könyvtár (jelentés az amerikai könyvtárakról)

Az amerikai Nemzeti Könyvtári Hét (április 13-19.) kapcsán az Amerikai Könyvtárosok Egyesülete kiadta jelentését az USA-beli könyvtárak trendjeiről, helyzetéről, 2014 State of America's Libraries címmel.
A jelentés többek közt ezekre a megállapításokra jut:
- egy, a Pew Research Centers Internet és az American Life Project által végzett országos felmérés link kimutatta, hogy a válaszadók 90%-a szerint a könyvtárak fontosak a társadalom számára.
- az iskolai könyvtárak továbbra is magukon érzik a válság okozta pénzügyi szigorítások és az állam által való elhanyagoltságuk kettős nyomását. Egyes körzetek iskolai könyvtárainak és egyes államoknak továbbra is megszüntetésekkel vagy az iskolai könyvtári tevékenységek szűkítésével kell szembenézniük.
- Az amerikaiak 96%-a egyetért abban, hogy a közművelődési könyvtárak fontosak, mert biztosítanak úgy technológiai forrásokat, mind a dokumentumokhoz való hozzáférést. A válaszadók ugyanilyen arányban vallották a könyvtárakat értékesnek, amiért előmozdítják és fejlesztik a műveltséget és az olvasás szeretetét.
- A hagyományos állami közoktatási intézmények 90%-a rendelkezik iskolai könyvtárral, de eközben ezek az intézmények továbbra is szenvednek a pénzügyi források elvonása és a szakmai személyzet leépítése miatt. (ref.: Kámán Veronika, Könyvtárostanárok Egyesülete)

Régebbi hírforrás(ok): Fontosabbnak ítélik a könyvtári szolgáltatások mindegyikét -- a hátrányos helyzetűek link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról