Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Biblioterápia felkészül - várhatóan pszichotikus tüneteket is kell kezelni a karantén hatásaként

Forgács József (Joseph Paul Forgas) szociálpszichológus, a sydney-i University of New South Wales Scientia professzora: - Epidemiológiai tanulmányok sora is jelezte, hogy a magány nagyon káros a mentális és a fizikai egészségre is. A magány kimutathatóan megnöveli a halandóságot, egyes kutatások szerint a tartós egyedüllét egészségkárosító hatása körülbelül akkora, mintha napi tizenöt cigarettát szívnánk el. Bár a kényszerű izolációt mindenki rosszul viseli, a különböző személyiségtípusok különféle módon reagálnak a bezártságra.
Az extrovertált embereknek nagyobb a ingerigénye, nehezebben viselik az izolációt, mint az introvertáltak. Szélsőséges esetben a teljes izoláció hallucinációkhoz, pszichotikus tünetekhez is vezethet.
Forgács hangsúlyozza, ezt az időszakot arra is ki lehet használni, hogy lassúbb, elmélyültebb, önreflexívebb életstílust alakítsunk ki. Ugyanakkor sajnos azzal is számolni kell, hogy a jelenlegi helyzet súlyos mentálhigiénés problémákat fog okozni, és a magyar egészségügy nincs erre megfelelően felkészülve.
- A vírusjárvány fokozott veszélyérzetet, halálfélelmet is kiválthat, ami erős tudat alatti hatással lehet a gondolkodásunkra. Sok kísérlet bizonyítja, hogy a halál gondolata fontosabbá teszi a csoportidentitást, a konformitást, az összetartozás igényét, de növeli az intoleranciát is. Egy amúgy is mélyen megosztott társadalomban ez tovább erősítheti a félelmet és az ellenségeskedést azokkal szemben, akiket idegennek vagy másképp gondolkodónak tekintünk.
Egy ilyen krízisben elsősorban őszinteségre, bizalomra és nemzeti együttműködésre lenne szükség.
Ha a lakosságot megbízhatóan informálják, szakértőkre bízzák a kommunikációt, és nem politikai manipulációra használják fel, mint Magyarországon, akkor a polgárok megértően kooperálnak a liberális demokráciákban is.
- Kapcsolódó: A mentális betegségek adják a koronavírus járvány következő hullámát (Mental illness will be 'next wave' of COVID-19 pandemic, epidemiologist says link )

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról