Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Böngészőkönyv - bevezető: szókincset, figyelmet, memóriát fejleszt

Hogy mi is az a böngészőkönyv? - Szöveg nélküli, vagy kevés szöveget tartalmazó gyerekkönyv, részletgazdag képekkel. Tele élettel, kalanddal, megfigyelni- és elmesélni valóval. Szerte a világon gyerekek millióival szerettette meg a könyveket.

Palkó Lajosné nyugalmazott könyvtáros ajánlásában:
- Aki örömet, nevetést akar átélni gyermekével, plusz sok ismeretet és a történetformálás alapjait szeretné átadni számukra, mindenképpen szerezze be, kölcsönözze ki a könyvtárból a böngésző könyveket.
Másfél éves kortól már nagyon jól használhatóak, és lehetőséget adnak arra, hogy együtt felfedezzük, rácsodálkozzunk a mindennapok történéseire. A pici ujjak segítségével megtalálni a már ismert tárgyakat, állatokat, növényeket, történéseket. Beszélni, játszani és tanulni, együtt lenni a közös felfedezésben csodálatos dolog.
Miért szeretik a kicsi gyermekek böngészőket? A képekkel illusztrált könyveknél gyakran történik meg, hogy csupán a lapozás, mint funkcióöröm készteti őt a nézegetésre, és először csupán egy-két képelem kiragadása lesz fontos a számára. Megkeresi, ami a képanyagból figyelmét először felkelti, majd halad is tovább. Ebben a korban még nem tud hosszan figyelni a meseszövésre, de a böngészőkben megtalálható illusztrációk mindig fenntartják az érdeklődését a könyvben látott dolgok felett.
Csak felsorolás szintjén megpróbálom összegyűjteni a böngészők jelentőségét az olvasóvá válásban:
- szókincsfejlesztő
- viszonylag hosszú ideig leköti a figyelmet
- fejleszti a memóriát, a megfigyelőképességet, beszédkészséget, kommunikációt.
A kereskedelmi forgalomban viszonylag sok ilyen jellegű kötet közül csak néhányat emelek ki:
- Rotraut Susanne Berner: Évszakos böngésző-sorozat (Tavasz, Nyár, Ősz, Tél, Éjszaka)
- Richard Scarry: Tesz-vesz sorozata
- Hartmut Bieber: Óriásböngésző
- Melanie Brockamp: Meseböngésző
- Keress, találj, mesélj sorozat: Erdei nagy böngésző, - Állatos nagy böngésző, Boldog karácsonyt!, Járműves nagy böngésző stb.
- Bibliai böngésző.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról