Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Crowdsourcing-hasznok és projektek a brit könyvtárakban -- olcsó és kapcsolatot épít

Az intézmények és a használók közötti együttműködés -- a crowdsourcing -- alkalmas bizonyos problémák megoldására, erősíti a gyűjteményeket és a közösségeket, valamint elkötelezetté teszi a használókat: ezzel biztosítva a brit könyvtárak, levéltárak és múzeumok jövőjét. Példák:
- A FamilySearch ugyan nem brit kezdeményezés, hanem Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza, vagyis a mormonok nonprofit vállalkozása, de otthonra lelt a Brit Nemzeti Levéltárban, és sok segítséget nyújt a könyvtáros szakmának, illetve a könyvtárban megforduló, családtörténet iránt érdeklődő olvasóknak.
- 2010-ben a British Museum (BM) elhatározta, hogy együttműködik a Wikipédiával. Ennek eredményeként számos szócikk született a BM kincseiről mintegy negyven önkéntes közreműködésével.
- Szintén 2010-ben indult a British Library (BL) és a Noise Futures Network egyéves közös programja, a UK Soundmap (az Egyesült Királyság hangtérképe), melynek során 350 önkéntes mindenféle hangzó anyagot küldött be (dialektusokat, természeti jelenségek, állatok hangját stb. -- közel háromezer tételt) a BL Sound and Vision részlegébe.
- A brit Ancient Lives (ókori életek) projekt is kihasználja azt, hogy sokan hajlandóak kéziratos dokumentum átírásával vesződni -- a program gazdája az Oxfordi Egyetem --, és ezt a tevékenységformát a citizen science fogalmával jellemzik. Ennek keretében egyetemi tanárok és civilek (citizen scientists) foglalkoznak olyan papiruszok szövegének átírásával, melyek az Egypt Exploration Society és más intézmények birtokában vannak. (A papiruszlapok képeit feltöltik az internetre, és bárki megfejtheti a hieroglifákat.) (Az együttműködés története, a crowdsourcing jövője: a kooperációnak a brit könyvtárügyre gyakorolt pozitív hatásai; ref.: Murányi L.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról