Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Csak szöveggenerálás, de baj is lesz belőle - A MI szabályozásáról Ződi Zsolttal a MIBE-klubban

Senki nem tudja az MI társadalmi hatását előre megjósolni - kezdte Ződi Zsolt, jogász, jogi informatikus, jelenleg az NKE kutatója a Magyar Információbrókerek Egyesületének múlt heti klubjában. - Ugyanis minden technológiának vannak előre nem várt hatásai. Például a Facebook-ot és a platformizálódást sem tudta senki megjósolni (társas életünket is ilyen weboldalakon éljük, pl. posztolással, lájkolással érintkezünk). ChatGPT-től lehet például jogi tanácsot kérni, jogi szöveget megfogalmazni, ha kiiktatjuk majd a "hallucinációt". Mint mondta: jogászként is szövegből állít elő szövegeket, mint ahogy a ChatGPT is. Tehát konkurens is az eszköz. De ettől még nem kell megijedni.

Információkeresésben tehát az MI semmilyen újdonságot nem hozott: szövegből állít elő szöveget. Az információkeresés két válfajából - "Known item search" és az utóbbi önkényes döntéseket is tartalmazó "Subject search"-ből - a ChatGPT ez előbbit elrontotta: inkább elkezd halandzsázni. Az utóbbival kapcsolatban viszont - mivel nem tudja, hogy milyen célból tesszük fel a kérdést -, gyakran iterálnunk kell a kérdéseket. Meghatározott szövegeken való tanítás esetén ugyanakkor megadhatjuk a súlyokat. Ha ezt nem pontosítjuk, akkor a magukat jobban leíró szövegforrásokból inkább keres. Ez befolyásolja a hierarchiát, márpedig a jogi szövegeknek meg van a belső hierarchiája. Tevékenysége így nem forráshasználat, hanem szöveggenerálás. Ezért fordulhat elő, hogy nem találjuk meg általa a forrást.

Az olasz szabályozás betiltotta a ChatGPT-t. Nem alaptalanul. A mai világ azonban nem kompatibilis az adatvédelem korábbi szabályozásaival. Új volt például a közösségi média viselkedés alapú adatgyűjtése is, mert a profilalkotása nem fér össze a hagyományos adatvédelemmel. De tanulságos, hogy a betiltást követően hirtelen 2000-szeresére növekedett a VPN-re való Google-keresések száma. Ezért nem lehet már megúszni a katasztrófákat, biztosan ijesztő dolgok fognak még történni, hiába próbálják az államok megvédeni a polgáraikat.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról