Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Cseh olvasási szokások -- hozzánk képest nagy számok, de ott is csökkennek

Az olvasási szokások és olvasói adatok kutatásának sokrétű vizsgálatában jelenleg a 2007-es, 2010-es és 2013-as statisztikai felmérés adatai állnak Csehországban rendelkezésre.
Az egy könyv elolvasása tekintetében 2007-2013 között jelentős változás nem történt, az 83-84% között volt jellemző. 2007-2010 között azonban jelentős mértékben csökkent azok száma, akik évente legalább egy könyvet megvásároltak (71%-ról 48%-ra). 2010 és 2013 között pedig a nyilvános könyvtárba járók számának csökkenését regisztrálták (38-ról 32%-ra), a vásárlások száma ekkor változatlan maradt.
Az olvasás vizsgálata mindhárom kutatásban stabil adatokat mutat, jelentős eltéréssel a nemek közti különbségre, amely a nők javára pozitív. Változatlan maradt az az adat is, mely szerint minél képzettebb valaki, annál többet olvas. A település mérete cseh környezetben nem mutatott meghatározó szerepet az olvasásban. Az életkor szerinti megoszlás azt mutatja, hogy a 15-24 év közöttiek sokat, de nem intenzíven olvasnak, 25-44 év között jelentős hanyatlás mutatkozik, majd 55 év felett újra emelkedni kezd az olvasói arány. 2010-hez képest azonban az utolsó kutatás szerint a középkorúak olvasási kedve kiegyenlítődött, nem olyan nagy a különbség a többiekhez képest. (Cseh olvasási kultúra a 'teli polcok' idején: A harmadik olvasói és olvasási felmérés után; ref.: Prókai M.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról