Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Digitális befogadás - önkormányzati feladatok és szolgáltatói nyilatkozat - IFLA (olvasóink szavazatára)

Az IFLA két dokumentumában is foglalkozik a digitális szakadék kérdésével.
1. Az önkormányzatokat szólítja fel cselekvésre: Libraries in Response: Every Community Connected
link . Tartalma:
- Biztosítsák, hogy minden közösségnek legyen hozzáférése legalább egy publikus, díjmentes internet elérési ponthoz, és minden iskolának legyen hozzáférése egy online vagy offline könyvtárhoz.
- Mozgósítsák a könyvtárakat, hogy legyenek a kutatások közösségi laboratóriumai, ezzel elérve, hogy kötődjünk egymáshoz, megvédjük és tiszteljük a másikat.
- Biztosítsanak megfelelően képzett személyzetet, valamint felszerelést a könyvtáraknak és más közösségi intézményeknek, hogy biztonságos hozzáférési pontot nyújthassanak a hálózatokhoz, védve a személyes adatokat, támogassák a digitális készségeket és az élethosszig tartó tanulást.

2. Támogatói nyilatkozat - IFLA Library Pledge on Promoting Digital Inclusion link - melynek aláírására másokat is biztatnak. Az aláírók megígérik:
- támogatják a lehető legjobb internet hozzáférést, mely megbízható és ingyenes (vagy olcsó), hogy senkinek se kelljen lemondania erről pénzügyi okok miatt
- támogatják a lehető legszélesebb hozzáférést a releváns digitális tartalmakhoz, támogatva ezzel az oktatást, kutatást, valamint a gazdasági, társadalmi és kulturális részvételt
- a lehető legnagyobb támogatást biztosítják a digitális készségek fejlesztéséhez, megadva a lehetőséget, hogy sikeres internethasználók lehessünk
- támogatják az igazságos hozzáférés politikáját. (ref.: Salamon Sára)

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári lehetőség a legrászorultabb diákok irányába: wifi a falon túlra, wifi-kölcsönzés link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról