Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Digitális eszközök -- a régi mérce a műveltség meghatározásakor sem alkalmazható

Egyes kutatók szerint az életmódot erősen befolyásoló digitális eszközök kiterjedt használata a fiataloknál az elmagányosodás felé mutat, és náluk is fennállhat az elbutulás veszélye, mert a 'kütyük' leegyszerűsítik, de egyben be is szűkítik az életüket. Ezzel szemben Tristyán László szociológus a Napközben csütörtöki adásában azt mondta, szerinte a mai világban nem jobbak vagy rosszabbak az emberek közötti kapcsolatok, hanem mások. Azt látni, hogy azok a fiatalok, akik a kapcsolataikat a virtuális valóság közbeiktatásával bonyolítják, nem érzik magukat rosszul, magányos embernek, és valóságosan is össze tudnak jönni másokkal.
A szociológus szerint a régi mérce a műveltség meghatározásakor sem alkalmazható a mai világban, ma nem olyan tudásra van szükség, mint kétezer éve vagy akár néhány évtizeddel ezelőtt. Úgy véli, a kreativitás sem csökkent, hanem más területeken érvényesül.
Gyarmathy Éva pszichológus szerint azért jó ez a mai világ, mert több a választási lehetőség azáltal, hogy ilyen sok információ érhető el. A gyerekek olyan ismereteket is megszerezhetnek a világháló segítségével, amelyek érdeklik őket, de az iskolában esetleg nem tanítottak. Úgy szerezhetnek tudást, hogy pontosan annyit 'vesznek be', amennyit kedvük tartja. Hatalmas lehetőség a fejlődésre, különösen, mert sokszor a kevesebb több. Ezzel szemben az iskolában általában túl sok tárgyi tudást akarnak velük elsajátíttatni, ahelyett, hogy azt tanítanák meg nekik, hogyan kell jól, szakszerűen és hatékonyan választani az egyre nagyobb mennyiségben elérhető információk közül -- tette hozzá Gyarmathy Éva.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról