Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Digitális nap és a MI - ezekkel készültek Németország könyvtárai (olvasóink szavazatára)

Június 7-én rendezték Németországban az országos digitális napot, amelyen nagyjából 160 könyvtár vett részt 240 rendezvényen és workshopon. Az események lényege, hogy betekintést adjanak a digitális kínálatukba és szolgáltatásaikba.

Idén a mesterséges intelligencia (AI) témája állt a középpontban. Ezzel a könyvtárak a működésükben és a tájékoztatás során is foglalkoznak. A könyvtárosok célja, hogy segítsék a látogatók az MI alkalmazásában és megértésében, aktív és hozzáértő használatában.

Az MI sok ember mindennapi életének szerves része, mégis nagy a bizonytalanság körülötte, pl. deepfake terjedése miatt (MI-vel generált hamis videók vagy hanganyagok). A könyvtárak és a rendezvények segíthetnek a kihívások megismerésében, az MI-vel generált tartalmak felismerésében.

A rendezvényt a Német Könyvtári Egyesület és a Digitális Nap közösen szervezi 2021 óta minden évben. Céljuk a digitális részvétel elősegítése Németországban, hogy minden német magabiztosan és önrendelkezéssel mozoghasson a digitális világban. A következő rendezvény időpontja: 2025. június 27. Az eseményről bővebben is lehet tájékozódni: link (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról